stutskyckling-i-skal

joggers

Nötkött

Vi står för kvalitetskött som är hängmörat. Närproducerat kött som är uppfött, slaktat och styckat på Vikbolandet.

Vi har c:a 50 stycken nötkreatur som är ansluten till KRAV. Vi har c:a 25 stycken dikor, vilket innebär att kalven får gå med sin ko och dia över ett ½ år. Djuren får vara ute året om. Har tillgång till ligghall under vinterhalvåret. Vi är måna om att djuren skall ha det bra.

Vårat kött är en klass för sig pga. att vi hängmörar köttet i 14-dagar på äkta gammaldags klassiskt vis, vilket gör att köttet blir välsmakande och mört. När det hänger så länge tappar köttet vätska och då blir det mindre svinn i pannan och mer kött för pengarna.

Vi står för hög kvalité !!

IMG_0226

Kött är som vin – det ska lagras.

Mörningen är en process som sker inne i köttet med hjälp av dess egna enzymer. De bryter ner proteiner i celler och bindväv, så köttet blir mört. Vid kort mörningstid finns stora variationer i mörhet då kött från olika djur blir mört olika snabbt. Skillnaden i mörhet minskar med längre lagring. Mörningsprocessen är snabbast i början men pågår hela tiden fram till att du tillagar köttet. Den processen går fortare vid högre temperaturer och långsammare vid låga. I vår bransch brukar vi prata om dygnsgrader och minst 40 dygnsgrader behövs för att köttet ska bli riktigt mört. Kött som tex lagras i 4 grader i 14 dagar blir 14*4 = 52 dygnsgrader.

Här kan du beställa din köttlåda som är alla detaljer från filé till färs, packat, vaccat och märkt. Ligger mellan 20-25kg varav ca: 50% är färs. Pris:149kr/kg. Hängmörat kvalitetskött.

 

En del av vårt hängmörade köttsortiment

Hängmörad Oxfilé 599kr/kg
Ryggbiff
Entrecoté
Rostbiff
Innanlår
Fransyska
Ytterlår